Tuesday, 13 November 2012

takkan terpisah..

takkan terpisah..
empat sekawan gila2 rambut tak sama tapi satu kepala tak sedarah tapi bersaudara sumpah untuk bersama-sama takkan terpisah..biar tsunami melanda pusing dunia berjanji setia susah senang kami menang takkan terpisah..ibarat k.l dengan traffic jam burung biru dengan muka buku tetap rapat kami hebat macam budak hipster dengan jeans ketat takkan koyak takkan goyah takkan terpisah..kami buddyz bersama selamanya kami riuh kami gempak ngam ngam macam segiempat tepat suara berbeza pilihan sama fahami jiwa tanpa suara kami sembang gaduh sms kutuk lepak sebab kami muda sekali je bersama mencipta menggegar dunia kami bebas merantau merata-rata merayau-rayau mencari jati diri bersama selamanya kami buddyz kami takkan terpisah...:)

Friday, 9 November 2012

mungkin

kami mungkin akn hilang kwn yg pling kmi syg.. dy pnah jd kekasih hati kmi and penah juga kmi benci kat dy .. kmi syg dy sngt2 .. and kmi tw dy pown sma.. kmi sbrnya smbnyi kn dri dy psai kmi dh brpunya and skrg nih dy dh dpt tw and dy kecewa sngt dgn kmi.. kmi da sbab x nk bgtw dy.. kmi tkot khilangan dy .. kmi pnah cuba bgtw dy tp stiap kli kmi nk bgtw mulut kmi msti x leh brgerak... kmi dh x tw nk wt pa skrg nih ... kmi hrp dy nk maaf kn kmi and bg kmi peluang.. kmi syg dy sngt2

Monday, 5 November 2012

rasa bangga sat ..

da seseowg kata kmi segak .. hik hik hik .. dy kata mcm nih.. " kalau ag x segak x lah aku berebut hang dri P_J_ dlu " .. and bqu aku tw sbab nya.. hik hik hik .. syok sowg2 st

Thursday, 1 November 2012

new friend

hari selasa bqu2 nih kolah kami de wt program perantarabangsaan dgn sbuah kolah dari thailand .so kmi trlibat dlm stu aktvt kat kolah gan bdak2 kolah 2. kmi dpt sowg kwn bru . nama dy nameetar tp pggl tar ja and dy muda dri kmi . dy pown suka korea mcm kmi gak .. owg nya comel .


Friday, 31 August 2012

gangnam style

sekarang nih musim gangnam style... hahaha.. lawak and best...





Saturday, 11 August 2012

budak sakit mata..



korang kenai  x budak pmpuan kat ats nih.. msti korang kenai nya.. mula2 kami x ambek kisah sngt psai budak pmpuan nih and msa first time tgk video dy pown wt x tw ja bab ms 2 x phm g...lpas kmi tgk byk owg dok komen psai dy tqus kmi tgk viedo dy skli lg.. hahahaha.. gedizzz sngt2. baqu dpt MC 5 aqi nk kecoh smpai boh video dlm you tube bagi.. pas 2dy wt video psai nk wish anniversary utk second ex boy dy pa bnda tah.. and skrg nih qamai gila yg wt viedo ejek dy balik.. korang tgk sndri arr video2 2.. kami x larat gelak tgk smua video2 tu.. sblum 2 tgk yg ori pnya dlu..





























































yg 2 ja yg video yg kami smpt post.. byk g sbnrnya tp x laqat lah nk cqi.. klau korang nk cqi sndri ek.. huhuhu

Friday, 3 August 2012

MAKLUMAT PROGRAM LATIHAN KHIMAT NEGARA (PLKN)

Semua orang tahu kan pasal Program Latihan khidmat Negara atau lebih senonim dengan PLKN .. Kami yakin ramai remaja yang tidak mahu terlibat dalam program ini dan apa mereka tersenarai dalam senarai pelatih PLKN mereka mula rasa risau .. bagi remaja lelaki risau akan rambut meraka yang akan di botakan dan bagi remaja perempuan mereka risau akan kegelapan kulit mukan mereka selepas pulang dari PLKN tersebut .. tetapi ada juga segelintir remaja yang teringin sangat pergi PLKN tetapi nama mereka tidak tersenarai dlam senarai pelatih PLKN dan salah sorangnya ialah kami sendiri ...


Kami sebenarnya ada sedikit maklumat tentang PLKN ni ..


PENDEKATAN PLKN
PLKN ini dilaksanakan selama 3 bulan di kem
~Ia direka supaya menjadi sesuatu yang menyeronokkan,berfaedah dan akan menjadi kenangan sepanjang masa kepada para pelatih.
~Tidak bersifat penderaan tatapi mengenakan hukuman untuk mengajar.
~Menekan proses pembelajarab yang menarik minat serta berbentuk 'experiental learning' iaitu belajar secara amali.
~Mengutamakan semanagat muhibah dalam semua aktiviti yang dijalankan.

OBJEKTIF PLKN
PLKN bertujuan untuk mencapai objektif-objektif berikut
~Menyemarakkan semangat patriorisme.
~Melahirkan generasi muda yang cergas serta penuh keyakinan diri.
~Membentuk perwatakan positif menerusi penerapan nilai-nilai murni.
~Memupuk perpaduan kaum serta intergrasi nasional.
~Menimbulkan keprihatinan untuk berjasa kepada masyarakat dan menanam semangat kesukarelaan.

KONSEP PLKN
Teras PLKN adalah untuk membentuk sebuah masyarakat yang berdisiplin, bersemangat waja,berkeyakinan diri,setia kepada negara,sentiasa bersedia menghadapi sebarang cabaran dan dugaan serta untuk memupuk kerjasama dan perpaduan di kalangan pelbagai kaum di negara ini.

PLKN adalah unik kerana dilaksanakan secara ala Malaysia bagi mencapai keperluan negara.

MODUL FIZIKAL
Modula Fizikal diolah untuk membina kemahiran da ketahanan mental,emosi,spiritual dan fizikal para peserta PLKN.secara khususnya,latihan-latihan yang dilalui dapat mengeratkan perpaduan dikalagaan wira-wirawati,serta mempertingkatkan kekuatan mentel bagi tujuan hidup(survival),daya kepimpinan,disiplian,keyakinan diri,kemahiran beherja dalam satu pasukan serta semanagat setiakawan.

Elemen-elemen latihan Modul Fizikal adalah seperti berikut:
*Aktiviti Tali Tinggi seperti 'flying fox','abseiling' dan lain-lain.
*Aktiviti Tali Rendah seperti 'spiderweb','tension travers' dan lain-lain.
*Sukan kreativiti seperti 'hole in one','punctured drum' dan lain-lain.
*Kembara halangan seperti 'wire grating','monkey rack',tembok 12 kaki dan lain-lain.
*Aktiviti air seperti berkayak dan kenu(mungkin mulai tahun 2013 aktivit air tidak lagi di lalukan di sungai atau tasik kerana pihak PLKN telah menyediakan kolam sendiri)
*Aktiviti baca peta dan navigasi malam 'jungle survival'.
*Aktiviti darat seperti kawad dan tempur tanpa senjata.
*Aktiviti pertolongan cemas
*Latihan pendedahan pengendalian senjata.

MODULA PEMBINAAN KARAKTER
Bertujuan untuk membentuk perwatakan positif dan ciri-ciri kepimpinsn melalui penerapan nilai-nilai murni.

Kandungan Modul Pembinaan Karakter ialah:
*Pembinaan Diri.
*Diri dengan Orang Lain.

Di bawah 'Pembinaan Diri', ianya menjurus kepada:
>Penerokaan diri untuk mengenalpasti diri sendiri.
>Memperkayakan kekuataan diri
>Penerapan nila-nilai merni yang sejagat.

Di bawah 'Diri Dengan Orang Lain',ianya menjurus kepada:
>Perhubugan individu di dalam kumpulan.
>Kemahiran bekerja sebagai satu kumpulan.
>Cara bertindak sebagai pemimpin dalam satu kumpulan.
>Mengatasi masalah dalam kumpulan.

MODUL KENEGARAAN
Bertujuan memupuk semangat patriotik dan cinta kepada negara.
Kandungan Latihan Modul Kenegaraan adalah seperti berikut:

TANAH AIR - Untuk mengenal negara dan memupuk perasaan kasih sayang serta cinta kepada tahan 
                       air.

KERAJAAN - Memahami Sistem Pentadbiran Negara.

RAKYAT - Menyedari kepentinganmperpaduan kaum dan rakyat sebagai sumber pembangunan dan 
                  kemajuan kebebasan negara.

KEDAULATAN - Menyedari kepentingan memelihara dan mempertahankan kebebasan negara.

CABARAN - Menyedari cabaran dan ancaman yang datang dari dalam dan luar negara

MODUL KHIDMAT KOMUNITI
Bertujuan untuk menyemai dan memupuk semangat  kesukarelaan generasi muda melalui aktiviti-aktiviti berikut:

-Kerajinan

-Khidmat sosial

-Alam sekitar

-Membina ddan membaik pullih kemudahan awam

-Pemulihan dan pemeliharaan alam sekitar

-Penempatan di jabatan/agensi kerajaan

PENANGGUHAN/PEMBAHARUAN PENANGGUHAN
Beradasarkan kepada Seksyen 20 Akta Latihan Khidmat Negara,prinsip dan keadaan yang dipakai dan diambil kira bagi memberi atau memperbaharui permohonan penangguhan seseorang pelatih yang terpilih untuk menjalanin Program Latihan Khidmat Negara adalah seperti berikut:-

a)Sama ada orang itu akan menduduki suatu peperiksaan utama dalam tahun yang mana dia dikehendaki menjalani Latihan Khidmat Negara.

b)Sama ada orang itu sedang meneruskan pengajiannya dalam tempoh yang dikehendaki menjalani Latihan Khidmat Negara.

c)Apa-apa keadaan lain yang boleh menimbulkan kesusahanyang luar biasa pada orang tersebut jika dia menjalani Latihan Khidmat Negara.

PENGECUALIAN
Walaupun PLKN ini diwajibkan kepada mereka yang terpilih untuk mrnyertainya namun berdasarkan Sub-seksyen 4(1) Akta Latihan Khidmat Negaa 2003,permohonan pengecualian boleh diluluskan sekiranya pelatih yang terpilih berada di dalam tempoh kategori orang yang berikut:-

a)Orang yang bercelaru mental di bawah Ordinan Kecelaruan Mental 1952[Ord.31/1952], pesakit mental di bawah Ordinan Kesihatan Mental (Sarawak) 196[Ord.Sarawak 16/1961] atau orang gila di bawah Ordinan Orang Gila (Sabah) 1951 [Bab 74 Sabah].

b)Orang yang telah diperakaukan oleh Pegawai Perubatan Kerajaan mengalami kecatatan fizikal yang menyebabkan dia tidak berupaya menjalani Latihan Khidmat Negara.

c)Orang yang mengalami hukuman pemenjaraan.

d)Orang yang menjalani tahanan di bawah mana-mana undang-undang yang pada masa ini berkuatkuaasa yang berhubungan dengan tahanan pencegahan.

e)Orang yang menjalani rawatan dan pemulihan atau yang menjalani jagaan lanjutan di bawah Akta Penagih Dadah(Rawatan dan Pemulihan)1983 [Akta283].

f)Orang yang menjalani tahanan di bawah Akta Kanak-Kanak 2001[Akta 612].

g)Orang yang diperakaukan oleh Pegawai Perubatan Kerajaan menghidapi penyakit yang boleh membawa maut.

h)Orang yang telah diperakaukan oleh Pegawai Perubatan Kerajaan menhidapi penyakit berjangkit di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988[Akta 342]

i)Orang yang mengikuti program sepenuh masa di Institusi Angkatan Tentera Malaysia,Jabatan Polis Diraja Malaysia,Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan Jabatan Penjara Malaysia

j)Wanita yang mempunyai anak kandung.

k)Orang yang mengikuti program sepenuh masa di Institusi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

NOTA- Bagi remaja yang tidak tersenarai tetapi berminat untuk serta dalam PLKN,mereka boleh memohon untuk menjadi pelatih 'SUKARELA'.Permohonan adalah atas  kerelaan calon pelatih sendiri dan bukan atas paksaan mana-mana pihak.





Tuesday, 31 July 2012

page tagged

kami suka page tagged kami..kami asa mcm cntiks sngt2.. k tgk..bg lah pndpt korang ek



Sunday, 3 June 2012

adik jew lah...

lawak2... dik oii kau 2 muda sngt2 dqi aku yg kau nk mnx cple gan aku 2..kau 2 bqu 15 thun..nk ambek PMR thun nih..ish2..aku nih dh 17 thun tw ar..SPM thun nih(sedaq diri x pa).. dh 2 dok ckp bnda2 x senonoh kat ak plak..ish2..subahanallah dik oii...pa nk jdi budak2 la nih ek muda2 dh pndai bnda2 x elok 2..
ish5...

Saturday, 2 June 2012

group korea baqu yg kami minat





Stage Name: JB
Birth Name: Im Jae Bum
Birthday: January 6, 1994
Height: 179 cm
Weight: 63 kg
Blood Type: A
School: Sewon High School (Goyang-shi, Gyeonggi-do)
Debut: Dream High 2 – 2012
Twitter: http://twitter.com/jbjyp



Stage Name: JR
Birth Name: Park Jin Young
Birthday: September 22, 1994
Height: 178 cm
Weight: 63 kg
Blood Type: O
School: Kyunggi High School  (Gangnam-gu, Seoul)
Debut: Dream High 2 – 2012
Twitter: http://twitter.com/jrjyp










Thursday, 31 May 2012

aku rasa x perlu

bagi kami kalau dah dew adk,kakak or abg kndung 2 x pyah lah nk cri2 lagi adk,kakak or abg angkt..x perlu lor..

kenapa kita mesti nak cari adik angkat kalau kita dah ada adik kandung sendiri..

kenapa kita mesti nak cari kakak angkat kalau kita dah ada kak kandung sendiri

kenapa kita mesti nak cari abang angkat kalau kita dah ada abang kandung sendiri..

HARGAI LAH ADIK-BERADIK KANDUNG KITA KERANA MEREKA SEIBU SEBAPA DENGAN KITA...

AIR YANG DICINCANG TAK AKAN PUTUS

Wednesday, 30 May 2012

kuaq gan best friend


kami sonok aqi nih bab kmai kuaq dua owg ja gn mmbe baek kami dian..stu2 nya mmbe yg betoi2 qpat gan kami yg kmi prcya sngt2... 


kami kuaq gan dy p Jusco Bandar Perda mkn2, posing2, tgk wyg ctew Hoore Hoore , posing2
balik tqus g R&R Bagan Ajam main cradle,posing2, dok tp pntai smbng2 , nyanyi2 , jln2 tp pntai , posing2 lagi
dari sna tqus g Pantai Robina, Butterworth a.k.a Pantai Molekek,ronda2 kat sna pas 2 tqus balik...














ahhh letih gak ar..tp best lor.. kami dua just nk hbur kn hati jew..
pew2 pown thanks Dian Diyana bab sudi kuaq gan ak lor..
cyunk ag Muah Muah Muah :* :">

hari guru!!

sowei ek bab bqu nk post psai hari guru...



hari guru tahun nih kmai geng2 pengawas 5 sains 2012 yg handal..mmang the best ar..mcm2 aktiniti dew.. and kami2 pown di bhgi tugas.. kami and kembaq kami asri kena wt multimedia..kami ambek msa dlm 2 mnggu gak nk wt.. smnggu ambek gmbq ckgu and cqi gmbr ckgu.. smnggu g edi2 ar..msa hri gru pown da mcm2 aktvt..mmang best ar.. 
smua kata multimedia best tp pndek jew yg syg
tp sowie lah video multimedia x leh nk post..gmbq2 hri 2 dew lor..





















Sunday, 27 May 2012

GIRLS' GENERATION-TTS_TWINKLE l



like like like like like like like like sngt2 lagu nih

Tuesday, 22 May 2012

porara yg comel


comel kn???
macam tuan dia kn...
kami lah tuan dia.....

Thursday, 17 May 2012

persoalanya kenapa?



kenapa aku terlalu mengharap kepada dia
sedangkan dia pernah menyakiti hati ku

kenapa aku menunggun dia
sedangkan aku tidak pasti keikhlasan atas penyesalannya itu

kenapa aku terlalu teruja menanti kepulangan dia
sedangkan aku tidak tahu sejauh mana kejujurannya untuk bersama ku

KENAPA BERLAKU SEMUA INI?

Friday, 4 May 2012

pelik2

semanjak bulan 4 ari 2 ada sja ja yg nk tgur kami kat fb... nih smua sbab kami tkaq gmbq kat fb lah... alah gmbq nih


lepas2 kami boh gmbq nih dew sja yg nk tguq kami and kbykn nya lelaki...
mcm2 prngai yg tgur kmi...da yg mnx 6ber fon lah..nk kwn lah..nk brknlan lah yg x leh blah nya dew yg mnx cople lor...dew nih x tw ka yg kmi nih dh brpnya lor...hahaha...bg kmi nk kwn boleh tp lau lbih2 sowie lah yew..hahaha...stia pd yg stu...konon...hahaha...

Wednesday, 2 May 2012

softball

hari nih kami ikut team softball kolah kami g lwn kat kolah lam kmi kat kdiq...

first jmpa teacher aziah,ckgu softball msa kmi kolah kdiq dlu...the best teacher lah...dy kata kami krus..hahaha...

pastu kami jmpa jnior and adk angkt kmi..depa pown kta kmi krus..hihihi

pastu kami jmpa mmbe yg dlu dok maen softball kali kat kolah kdiq tp dy dh pndah p kolah sri muda..dy pown kata kmi krus..huhuhu

pastu kmi jmpa mmbe2 kolah kdiq and depa pown kata kami krus..huk huk huk

and last kami jmpa jnior kdiq yg laki and depa pown kata kami krus...hik hik hik hik..

kami ase kami x krus pown..yg kami ase kami sma jew mcm 2 and mkin gmuk..hukhukhuk...
pew2 pown kami brsyukur ats apa yg depa smua ckp 2..alhamdulilah...

nih gmbr kami..bndingkan yew



berbeza kan huhuhu..pas tgk2 blik bqu perasan


Tuesday, 1 May 2012

ibu jari berdarah

td kami ngah tlg kak kami wt salad ..pas 2 msa nk ptong buah tmbikai psau trkna ibu jari kami... so apayg trjdi


LUKA . . . *BERDARAH . . . SAKIT . . .

*kami takut darah sebenarnya... :-( :'(

Monday, 30 April 2012

my porara tiger....

kami dew bela seekor kucing nih...x smpai sblan pown kami bela dy..kami ambek kat mmbe kami...dy bqu 2 bln lbih...nama dy porara...





rara nih boleh wt kami tnang bila kami dew mslah..
snok bila tgk dy tdoq..
lg snok bila tgk dy selera mkn...
kami hrp kami leh bela rara nih smpai dy besaq

Saturday, 28 April 2012

antara gambar yg kami suka and bagi kami cntik

smua owg tw yg kami nih x lah comey mcm budak2 pmpuan leh..tp kami suka sngt posing2 ambek gmbr..

and nih antra gmbr kami yg bg kmi cntik ek kami suka










agk2 korang yg mna pling elok ek????

Tuesday, 13 November 2012

takkan terpisah..

Posted by ieka at 05:44 0 comments
takkan terpisah..
empat sekawan gila2 rambut tak sama tapi satu kepala tak sedarah tapi bersaudara sumpah untuk bersama-sama takkan terpisah..biar tsunami melanda pusing dunia berjanji setia susah senang kami menang takkan terpisah..ibarat k.l dengan traffic jam burung biru dengan muka buku tetap rapat kami hebat macam budak hipster dengan jeans ketat takkan koyak takkan goyah takkan terpisah..kami buddyz bersama selamanya kami riuh kami gempak ngam ngam macam segiempat tepat suara berbeza pilihan sama fahami jiwa tanpa suara kami sembang gaduh sms kutuk lepak sebab kami muda sekali je bersama mencipta menggegar dunia kami bebas merantau merata-rata merayau-rayau mencari jati diri bersama selamanya kami buddyz kami takkan terpisah...:)

Friday, 9 November 2012

mungkin

Posted by ieka at 09:20 0 comments
kami mungkin akn hilang kwn yg pling kmi syg.. dy pnah jd kekasih hati kmi and penah juga kmi benci kat dy .. kmi syg dy sngt2 .. and kmi tw dy pown sma.. kmi sbrnya smbnyi kn dri dy psai kmi dh brpunya and skrg nih dy dh dpt tw and dy kecewa sngt dgn kmi.. kmi da sbab x nk bgtw dy.. kmi tkot khilangan dy .. kmi pnah cuba bgtw dy tp stiap kli kmi nk bgtw mulut kmi msti x leh brgerak... kmi dh x tw nk wt pa skrg nih ... kmi hrp dy nk maaf kn kmi and bg kmi peluang.. kmi syg dy sngt2

Monday, 5 November 2012

rasa bangga sat ..

Posted by ieka at 02:11 0 comments
da seseowg kata kmi segak .. hik hik hik .. dy kata mcm nih.. " kalau ag x segak x lah aku berebut hang dri P_J_ dlu " .. and bqu aku tw sbab nya.. hik hik hik .. syok sowg2 st

Thursday, 1 November 2012

new friend

Posted by ieka at 01:02 0 comments
hari selasa bqu2 nih kolah kami de wt program perantarabangsaan dgn sbuah kolah dari thailand .so kmi trlibat dlm stu aktvt kat kolah gan bdak2 kolah 2. kmi dpt sowg kwn bru . nama dy nameetar tp pggl tar ja and dy muda dri kmi . dy pown suka korea mcm kmi gak .. owg nya comel .


Friday, 31 August 2012

gangnam style

Posted by ieka at 07:22 0 comments
sekarang nih musim gangnam style... hahaha.. lawak and best...





Saturday, 11 August 2012

budak sakit mata..

Posted by ieka at 07:16 0 comments


korang kenai  x budak pmpuan kat ats nih.. msti korang kenai nya.. mula2 kami x ambek kisah sngt psai budak pmpuan nih and msa first time tgk video dy pown wt x tw ja bab ms 2 x phm g...lpas kmi tgk byk owg dok komen psai dy tqus kmi tgk viedo dy skli lg.. hahahaha.. gedizzz sngt2. baqu dpt MC 5 aqi nk kecoh smpai boh video dlm you tube bagi.. pas 2dy wt video psai nk wish anniversary utk second ex boy dy pa bnda tah.. and skrg nih qamai gila yg wt viedo ejek dy balik.. korang tgk sndri arr video2 2.. kami x larat gelak tgk smua video2 tu.. sblum 2 tgk yg ori pnya dlu..





























































yg 2 ja yg video yg kami smpt post.. byk g sbnrnya tp x laqat lah nk cqi.. klau korang nk cqi sndri ek.. huhuhu

Friday, 3 August 2012

MAKLUMAT PROGRAM LATIHAN KHIMAT NEGARA (PLKN)

Posted by ieka at 21:29 0 comments
Semua orang tahu kan pasal Program Latihan khidmat Negara atau lebih senonim dengan PLKN .. Kami yakin ramai remaja yang tidak mahu terlibat dalam program ini dan apa mereka tersenarai dalam senarai pelatih PLKN mereka mula rasa risau .. bagi remaja lelaki risau akan rambut meraka yang akan di botakan dan bagi remaja perempuan mereka risau akan kegelapan kulit mukan mereka selepas pulang dari PLKN tersebut .. tetapi ada juga segelintir remaja yang teringin sangat pergi PLKN tetapi nama mereka tidak tersenarai dlam senarai pelatih PLKN dan salah sorangnya ialah kami sendiri ...

Kami sebenarnya ada sedikit maklumat tentang PLKN ni ..


PENDEKATAN PLKN
PLKN ini dilaksanakan selama 3 bulan di kem
~Ia direka supaya menjadi sesuatu yang menyeronokkan,berfaedah dan akan menjadi kenangan sepanjang masa kepada para pelatih.
~Tidak bersifat penderaan tatapi mengenakan hukuman untuk mengajar.
~Menekan proses pembelajarab yang menarik minat serta berbentuk 'experiental learning' iaitu belajar secara amali.
~Mengutamakan semanagat muhibah dalam semua aktiviti yang dijalankan.

OBJEKTIF PLKN
PLKN bertujuan untuk mencapai objektif-objektif berikut
~Menyemarakkan semangat patriorisme.
~Melahirkan generasi muda yang cergas serta penuh keyakinan diri.
~Membentuk perwatakan positif menerusi penerapan nilai-nilai murni.
~Memupuk perpaduan kaum serta intergrasi nasional.
~Menimbulkan keprihatinan untuk berjasa kepada masyarakat dan menanam semangat kesukarelaan.

KONSEP PLKN
Teras PLKN adalah untuk membentuk sebuah masyarakat yang berdisiplin, bersemangat waja,berkeyakinan diri,setia kepada negara,sentiasa bersedia menghadapi sebarang cabaran dan dugaan serta untuk memupuk kerjasama dan perpaduan di kalangan pelbagai kaum di negara ini.

PLKN adalah unik kerana dilaksanakan secara ala Malaysia bagi mencapai keperluan negara.

MODUL FIZIKAL
Modula Fizikal diolah untuk membina kemahiran da ketahanan mental,emosi,spiritual dan fizikal para peserta PLKN.secara khususnya,latihan-latihan yang dilalui dapat mengeratkan perpaduan dikalagaan wira-wirawati,serta mempertingkatkan kekuatan mentel bagi tujuan hidup(survival),daya kepimpinan,disiplian,keyakinan diri,kemahiran beherja dalam satu pasukan serta semanagat setiakawan.

Elemen-elemen latihan Modul Fizikal adalah seperti berikut:
*Aktiviti Tali Tinggi seperti 'flying fox','abseiling' dan lain-lain.
*Aktiviti Tali Rendah seperti 'spiderweb','tension travers' dan lain-lain.
*Sukan kreativiti seperti 'hole in one','punctured drum' dan lain-lain.
*Kembara halangan seperti 'wire grating','monkey rack',tembok 12 kaki dan lain-lain.
*Aktiviti air seperti berkayak dan kenu(mungkin mulai tahun 2013 aktivit air tidak lagi di lalukan di sungai atau tasik kerana pihak PLKN telah menyediakan kolam sendiri)
*Aktiviti baca peta dan navigasi malam 'jungle survival'.
*Aktiviti darat seperti kawad dan tempur tanpa senjata.
*Aktiviti pertolongan cemas
*Latihan pendedahan pengendalian senjata.

MODULA PEMBINAAN KARAKTER
Bertujuan untuk membentuk perwatakan positif dan ciri-ciri kepimpinsn melalui penerapan nilai-nilai murni.

Kandungan Modul Pembinaan Karakter ialah:
*Pembinaan Diri.
*Diri dengan Orang Lain.

Di bawah 'Pembinaan Diri', ianya menjurus kepada:
>Penerokaan diri untuk mengenalpasti diri sendiri.
>Memperkayakan kekuataan diri
>Penerapan nila-nilai merni yang sejagat.

Di bawah 'Diri Dengan Orang Lain',ianya menjurus kepada:
>Perhubugan individu di dalam kumpulan.
>Kemahiran bekerja sebagai satu kumpulan.
>Cara bertindak sebagai pemimpin dalam satu kumpulan.
>Mengatasi masalah dalam kumpulan.

MODUL KENEGARAAN
Bertujuan memupuk semangat patriotik dan cinta kepada negara.
Kandungan Latihan Modul Kenegaraan adalah seperti berikut:

TANAH AIR - Untuk mengenal negara dan memupuk perasaan kasih sayang serta cinta kepada tahan 
                       air.

KERAJAAN - Memahami Sistem Pentadbiran Negara.

RAKYAT - Menyedari kepentinganmperpaduan kaum dan rakyat sebagai sumber pembangunan dan 
                  kemajuan kebebasan negara.

KEDAULATAN - Menyedari kepentingan memelihara dan mempertahankan kebebasan negara.

CABARAN - Menyedari cabaran dan ancaman yang datang dari dalam dan luar negara

MODUL KHIDMAT KOMUNITI
Bertujuan untuk menyemai dan memupuk semangat  kesukarelaan generasi muda melalui aktiviti-aktiviti berikut:

-Kerajinan

-Khidmat sosial

-Alam sekitar

-Membina ddan membaik pullih kemudahan awam

-Pemulihan dan pemeliharaan alam sekitar

-Penempatan di jabatan/agensi kerajaan

PENANGGUHAN/PEMBAHARUAN PENANGGUHAN
Beradasarkan kepada Seksyen 20 Akta Latihan Khidmat Negara,prinsip dan keadaan yang dipakai dan diambil kira bagi memberi atau memperbaharui permohonan penangguhan seseorang pelatih yang terpilih untuk menjalanin Program Latihan Khidmat Negara adalah seperti berikut:-

a)Sama ada orang itu akan menduduki suatu peperiksaan utama dalam tahun yang mana dia dikehendaki menjalani Latihan Khidmat Negara.

b)Sama ada orang itu sedang meneruskan pengajiannya dalam tempoh yang dikehendaki menjalani Latihan Khidmat Negara.

c)Apa-apa keadaan lain yang boleh menimbulkan kesusahanyang luar biasa pada orang tersebut jika dia menjalani Latihan Khidmat Negara.

PENGECUALIAN
Walaupun PLKN ini diwajibkan kepada mereka yang terpilih untuk mrnyertainya namun berdasarkan Sub-seksyen 4(1) Akta Latihan Khidmat Negaa 2003,permohonan pengecualian boleh diluluskan sekiranya pelatih yang terpilih berada di dalam tempoh kategori orang yang berikut:-

a)Orang yang bercelaru mental di bawah Ordinan Kecelaruan Mental 1952[Ord.31/1952], pesakit mental di bawah Ordinan Kesihatan Mental (Sarawak) 196[Ord.Sarawak 16/1961] atau orang gila di bawah Ordinan Orang Gila (Sabah) 1951 [Bab 74 Sabah].

b)Orang yang telah diperakaukan oleh Pegawai Perubatan Kerajaan mengalami kecatatan fizikal yang menyebabkan dia tidak berupaya menjalani Latihan Khidmat Negara.

c)Orang yang mengalami hukuman pemenjaraan.

d)Orang yang menjalani tahanan di bawah mana-mana undang-undang yang pada masa ini berkuatkuaasa yang berhubungan dengan tahanan pencegahan.

e)Orang yang menjalani rawatan dan pemulihan atau yang menjalani jagaan lanjutan di bawah Akta Penagih Dadah(Rawatan dan Pemulihan)1983 [Akta283].

f)Orang yang menjalani tahanan di bawah Akta Kanak-Kanak 2001[Akta 612].

g)Orang yang diperakaukan oleh Pegawai Perubatan Kerajaan menghidapi penyakit yang boleh membawa maut.

h)Orang yang telah diperakaukan oleh Pegawai Perubatan Kerajaan menhidapi penyakit berjangkit di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988[Akta 342]

i)Orang yang mengikuti program sepenuh masa di Institusi Angkatan Tentera Malaysia,Jabatan Polis Diraja Malaysia,Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan Jabatan Penjara Malaysia

j)Wanita yang mempunyai anak kandung.

k)Orang yang mengikuti program sepenuh masa di Institusi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

NOTA- Bagi remaja yang tidak tersenarai tetapi berminat untuk serta dalam PLKN,mereka boleh memohon untuk menjadi pelatih 'SUKARELA'.Permohonan adalah atas  kerelaan calon pelatih sendiri dan bukan atas paksaan mana-mana pihak.





Tuesday, 31 July 2012

page tagged

Posted by ieka at 06:58 0 comments
kami suka page tagged kami..kami asa mcm cntiks sngt2.. k tgk..bg lah pndpt korang ek


Sunday, 3 June 2012

adik jew lah...

Posted by ieka at 09:23 0 comments
lawak2... dik oii kau 2 muda sngt2 dqi aku yg kau nk mnx cple gan aku 2..kau 2 bqu 15 thun..nk ambek PMR thun nih..ish2..aku nih dh 17 thun tw ar..SPM thun nih(sedaq diri x pa).. dh 2 dok ckp bnda2 x senonoh kat ak plak..ish2..subahanallah dik oii...pa nk jdi budak2 la nih ek muda2 dh pndai bnda2 x elok 2..
ish5...

Saturday, 2 June 2012

group korea baqu yg kami minat

Posted by ieka at 07:03 0 comments




Stage Name: JB
Birth Name: Im Jae Bum
Birthday: January 6, 1994
Height: 179 cm
Weight: 63 kg
Blood Type: A
School: Sewon High School (Goyang-shi, Gyeonggi-do)
Debut: Dream High 2 – 2012
Twitter: http://twitter.com/jbjyp



Stage Name: JR
Birth Name: Park Jin Young
Birthday: September 22, 1994
Height: 178 cm
Weight: 63 kg
Blood Type: O
School: Kyunggi High School  (Gangnam-gu, Seoul)
Debut: Dream High 2 – 2012
Twitter: http://twitter.com/jrjyp










Thursday, 31 May 2012

aku rasa x perlu

Posted by ieka at 00:33 0 comments
bagi kami kalau dah dew adk,kakak or abg kndung 2 x pyah lah nk cri2 lagi adk,kakak or abg angkt..x perlu lor..

kenapa kita mesti nak cari adik angkat kalau kita dah ada adik kandung sendiri..

kenapa kita mesti nak cari kakak angkat kalau kita dah ada kak kandung sendiri

kenapa kita mesti nak cari abang angkat kalau kita dah ada abang kandung sendiri..

HARGAI LAH ADIK-BERADIK KANDUNG KITA KERANA MEREKA SEIBU SEBAPA DENGAN KITA...

AIR YANG DICINCANG TAK AKAN PUTUS

Wednesday, 30 May 2012

kuaq gan best friend

Posted by ieka at 07:50 0 comments

kami sonok aqi nih bab kmai kuaq dua owg ja gn mmbe baek kami dian..stu2 nya mmbe yg betoi2 qpat gan kami yg kmi prcya sngt2... 


kami kuaq gan dy p Jusco Bandar Perda mkn2, posing2, tgk wyg ctew Hoore Hoore , posing2
balik tqus g R&R Bagan Ajam main cradle,posing2, dok tp pntai smbng2 , nyanyi2 , jln2 tp pntai , posing2 lagi
dari sna tqus g Pantai Robina, Butterworth a.k.a Pantai Molekek,ronda2 kat sna pas 2 tqus balik...













ahhh letih gak ar..tp best lor.. kami dua just nk hbur kn hati jew..
pew2 pown thanks Dian Diyana bab sudi kuaq gan ak lor..
cyunk ag Muah Muah Muah :* :">

hari guru!!

Posted by ieka at 07:42 0 comments
sowei ek bab bqu nk post psai hari guru...


hari guru tahun nih kmai geng2 pengawas 5 sains 2012 yg handal..mmang the best ar..mcm2 aktiniti dew.. and kami2 pown di bhgi tugas.. kami and kembaq kami asri kena wt multimedia..kami ambek msa dlm 2 mnggu gak nk wt.. smnggu ambek gmbq ckgu and cqi gmbr ckgu.. smnggu g edi2 ar..msa hri gru pown da mcm2 aktvt..mmang best ar.. 
smua kata multimedia best tp pndek jew yg syg
tp sowie lah video multimedia x leh nk post..gmbq2 hri 2 dew lor..





















Sunday, 27 May 2012

GIRLS' GENERATION-TTS_TWINKLE l

Posted by ieka at 07:46 0 comments


like like like like like like like like sngt2 lagu nih

Tuesday, 22 May 2012

porara yg comel

Posted by ieka at 06:15 0 comments

comel kn???
macam tuan dia kn...
kami lah tuan dia.....

Thursday, 17 May 2012

persoalanya kenapa?

Posted by ieka at 03:49 0 comments


kenapa aku terlalu mengharap kepada dia
sedangkan dia pernah menyakiti hati ku

kenapa aku menunggun dia
sedangkan aku tidak pasti keikhlasan atas penyesalannya itu

kenapa aku terlalu teruja menanti kepulangan dia
sedangkan aku tidak tahu sejauh mana kejujurannya untuk bersama ku

KENAPA BERLAKU SEMUA INI?

Friday, 4 May 2012

pelik2

Posted by ieka at 06:08 0 comments
semanjak bulan 4 ari 2 ada sja ja yg nk tgur kami kat fb... nih smua sbab kami tkaq gmbq kat fb lah... alah gmbq nih


lepas2 kami boh gmbq nih dew sja yg nk tguq kami and kbykn nya lelaki...
mcm2 prngai yg tgur kmi...da yg mnx 6ber fon lah..nk kwn lah..nk brknlan lah yg x leh blah nya dew yg mnx cople lor...dew nih x tw ka yg kmi nih dh brpnya lor...hahaha...bg kmi nk kwn boleh tp lau lbih2 sowie lah yew..hahaha...stia pd yg stu...konon...hahaha...

Wednesday, 2 May 2012

softball

Posted by ieka at 06:49 0 comments
hari nih kami ikut team softball kolah kami g lwn kat kolah lam kmi kat kdiq...

first jmpa teacher aziah,ckgu softball msa kmi kolah kdiq dlu...the best teacher lah...dy kata kami krus..hahaha...

pastu kami jmpa jnior and adk angkt kmi..depa pown kta kmi krus..hihihi

pastu kami jmpa mmbe yg dlu dok maen softball kali kat kolah kdiq tp dy dh pndah p kolah sri muda..dy pown kata kmi krus..huhuhu

pastu kmi jmpa mmbe2 kolah kdiq and depa pown kata kami krus..huk huk huk

and last kami jmpa jnior kdiq yg laki and depa pown kata kami krus...hik hik hik hik..

kami ase kami x krus pown..yg kami ase kami sma jew mcm 2 and mkin gmuk..hukhukhuk...
pew2 pown kami brsyukur ats apa yg depa smua ckp 2..alhamdulilah...

nih gmbr kami..bndingkan yew



berbeza kan huhuhu..pas tgk2 blik bqu perasan


Tuesday, 1 May 2012

ibu jari berdarah

Posted by ieka at 05:56 0 comments
td kami ngah tlg kak kami wt salad ..pas 2 msa nk ptong buah tmbikai psau trkna ibu jari kami... so apayg trjdi

LUKA . . . *BERDARAH . . . SAKIT . . .

*kami takut darah sebenarnya... :-( :'(

Monday, 30 April 2012

my porara tiger....

Posted by ieka at 08:37 0 comments
kami dew bela seekor kucing nih...x smpai sblan pown kami bela dy..kami ambek kat mmbe kami...dy bqu 2 bln lbih...nama dy porara...





rara nih boleh wt kami tnang bila kami dew mslah..
snok bila tgk dy tdoq..
lg snok bila tgk dy selera mkn...
kami hrp kami leh bela rara nih smpai dy besaq

Saturday, 28 April 2012

antara gambar yg kami suka and bagi kami cntik

Posted by ieka at 20:12 0 comments
smua owg tw yg kami nih x lah comey mcm budak2 pmpuan leh..tp kami suka sngt posing2 ambek gmbr..
and nih antra gmbr kami yg bg kmi cntik ek kami suka










agk2 korang yg mna pling elok ek????

Template by:

Free Blog Templates